Účinky hlívy ústřičné + recepty I

10. července 2011 v 20:14 | www.hliva-ustricna.cz |  Zdravý životní styl

KOMU HLÍVA ÚSTŘIČNÁ POMÁHÁ

  • Zcela jistě kardiakům, protože příznivě ovlivňuje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi
  • Alergikům a astmatikům
  • Všem, kdo trpí různými záněty, kloubovými a kožními onemocněními. Pouze náhodou až z léků, které se již postupně začínají po celém světě vyrábět, bylo zjištěno, že hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí ekzémy.
  • Pokud máte nemocná játra, ledviny, či slinivku, i vám je hlíva ústřičná doporučená. Napomáhá zlepšovat metabolizmus a regenerovat vnitřní orgány.
  • Jestli pociťujete příznaky stárnutí, i vy vyzkoušejte hlívu, protože právě zvýšenou regenerací buněk ve své podstatě zpomaluje stárnutí.

CENNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V HLÍVĚ ÚSTŘIČNÉ

Hlíva ústřičná obsahuje hned několik vitamínů, a nejen ty. Kromě vitaminů řady B a vitaminů D, C, K obsahuje také stopové prvky jako je železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selén, bór, jód a především beta 1,3-D glukany, jejichž výtěžnost je až 50%. Obsahuje také mevinolin, množství důležitých proteinů, enzymy, steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny a dále bohatou škálu nejrůznějších cukrů od alditů, monosacharidů až po polysacharidy rozpustné a nerozpustné. Ve vodě nerozpustné polysacharidy reprezentuje chitin a chitosan, které mají mnoho účinků například: snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, hladinu kyseliny močové.

Osvědčené recepty


Na této stránce naleznete nápady, jak využít hlívu ve Vaší kuchyni

HLÍVA JAKO VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK

Spotřeba: 400 g hlívy ústřičné, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 2 vejce, olej na smažení a koření HOUBY VEGI (houbová kořenící delikatesa bez glutamanu sodného)
Postup: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY

Spotřeba: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1,5 l vody, 1 PL oleje, VEGI VEGI (zeleninová delikatesa bez glutamanu sodného), mletá sladká paprika, majoránka, 2 stroužky česneku, 1 PL hladké mouky
Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.

CIBULE PLNĚNÁ HLÍVOU

Spotřeba: 8 velkých cibulí, 500 g hlívy ústřičné, 3 PL strouhaného sýru, 2 PL másla, koření HOUBY VEGI
Postup: Z cibulí odřežeme vršek a dusíme je 5 minut ve vodě, potom z nich lehce vybereme vnitřní vrstvy a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, zlehka osmahneme na másle, přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy směs ochutíme kořením HOUBY VEGI, naplníme cibulové misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi 10 minut v zapékací misce. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu k masu s rajčatovou omáčkou.

HLÍVA NA ČESNEKU

Spotřeba: 400 g hlívy, 2 stroužky česneku, 3 PL hladké mouky, 100 g oleje na smažení, HOUBY VEGI - houbová kořenící směs bez glutamanu sodného
Postup: Použijeme jenom klobouky, které očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Potřeme je česnekem a ochutíme HOUBY VEGI. Obalíme v mouce a pomalu smažíme na oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou a s americkými bramborami.

HLÍVA JAKO ŠPÍZ

Spotřeba: 250 g hlívy, 1 vejce, 150 g tvrdého sýru, 100 g salámu, 2 PL hladké mouky, 4 PL mléka, olej, HOUBY VEGI - houbová kořenící směs bez glutamanu sodného s hlívou ústřičnou
Postup: Klobouky hlívy očistíme, povaříme ve slané vodě, pokrájíme na větší kousky, okořeníme HOUBY VEGI. Na jehlu střídavě navlékáme plátky hlívy, plátky sýra a kolečko salámu (lze doplnit pro rozmanitost např. žampiony). Plnou jehlu obalíme v těstíčku z mléka, mouky a vajíčka a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme teplé se zeleninovou oblohou a bramborami.

DOBRÉ RADY S HLÍVOU

Sušenou hlívu rozemletou na prášek můžeme použít i do bábovek, dortů, koláčů jako přírodní zvýrazňovač chuti (další informace také na sRecepty.cz ). Podtrhne vám skvělou chuť oříšků, kokosu, ovoce...

Pokrmy dle následujících receptů můžete připravovat jak z čerstvé hlívy, tak i ze zde zakoupené hlívy sušené. Tato po namočení zvětší svůj objem až 12 ti násobně a lze ji zpracovávat stejně jako čerstvou hlívu.
Hlívu drcenou můžete mimo přímé konzumace pro její zdravotní účinky používat jako houbové koření při vaření, pečení i přípravě salátů. Pokrmy získají vynikající houbovou chuť.

recepty - PŘEDKRMY

Hlívový salát
250 g hlívy, 100 g cibule, cukr, mletý pepř, voda dle potřeby, sůl, citronová šťáva, majonéza nebo bílý jogurt
Kloboučky hlívy podusíme na trošce oleje s mírným podlitím vodou. Po vychladnutí pokrájíme houby na drobné kousky, smícháme s jemně nakrájenou cibulkou a zalijeme nálevem z vody, cukru, soli, citronové šťávy a jogurtu, nebo majonézy. Opepříme a dobře promícháme. Salát necháme nejméně hodinu uležet v chladničce. Poté můžeme podávat. K dozdobení použijeme například list zeleného salátu.
Obložené chlebíčky s hlívami a sardelkami
veka, sardelová pasta, máslo, 150 g jemně nakrájené drůbeží šunky, 1 vařené vejce, plátky sýra, 1 sklenička naložené hlívy, sladkokyselá okurka, kapie, olivy
Veku nakrájíme nožem na plátky, namažeme máslem a sardelovou pastou. Obložíme šunkou, plátkem sýra, kolečkem vařeného vejce, olivou, vějířkem okurky a proužky kapií. Doplníme nakládanou hlívou, kterou necháme okapat na sítku. Ozdobíme sekanou zelenou natí a strouhaným tvrdým sýrem.
Hlívové placičky
400 g očištěné hlívy, 700 g brambor, 50 g másla, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, pepř, drcený kmín, sůl.
brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme do mísy. Přidáme utřené máslo, sůl, pepř, vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těstíčko dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm tlustou placku. z těsta nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme a obalíme v trojobalu jako řízek a osmažíme. obložíme zeleninou a posypeme zelenou natí.
Houbové bagety
3 bagety, 500 g hlívy, 1 zelená paprika nebo kapie, 5 plátků salámu, 5 stroužků česneku, 2 sterilované okurky, 1 cibule, 200 g strouhaného parmazánu, voda, pepř, mletá sladká paprika, drcený kmín, 1 lžíce oleje, zelená petrželka,sůl
Houby očistíme, propláchneme na sítku a necháme okapat. Nakrájíme na kostičky. Vložíme na rozpálený tuk a podusíme. Zelenou papriku, salám, okurky, cibuli a česnek nasekáme na malé kousky a spolu s petrželkou přidáme k houbám. Vše zalijeme horkou vodou a dusíme asi 20 minut. Bagety podélně rozkrojíme, na ně navršíme hotovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečivo položíme na vymaštěný plech a zapečeme v troubě při 200 o C asi 10 minut. Podáváme horké.
Plněná rajčata s hlívou
4 větší rajčata, 250 g hlívy, 1 vejce, máslo, citronová šťáva, pepř, sůl, na ozdobu petrželka
Nejdříve si připravíme rajčata, která seřízneme ostrým nožem, vršek rajčete použijeme jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabeme malou lžičkou. Pokrájenou hlívu a dužninu z rajčat osolíme, opepříme a dusíme na másle. Hotové zahustíme vajíčkem. Plníme do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapeme citronovou šťávu. Přiklopíme víčkem z rajčete a sypeme zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.