rady našich babiček

25. října 2010 v 11:48 | internet |  Zdravý životní styl
KUCHYŇA

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale
vešiame v komore špičkou dolu.


Nakrájané banány nesčernejú, ak
ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou
šťavou.
Banánová šupka sa dáva do pekáča, aby zmäklo mäso.
Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou
šťavou.

Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich
naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.
Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier,
pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.
Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie
odstráňte a cesto položte na plech.

Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v
hladkej múke, potom uložte na cesto.

Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na
masle.
Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk
rovnakú teplotu.
Koláče alebo syr uložíme do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru. Ostanú čerstvé a nesplesnivejú.
Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo
jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami.


Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

Ak nechcete aby vám syr vysychal, vložte ho do plastovej nádoby a pridajte dve
kocky cukru.
Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového
cukru.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre
podávaním.

Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou
vodou.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a
petržlenovej vňate.
Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda
zaručene nevykypí.
Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a
aromatický.
Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak
si natrháte za hrsť byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.
Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysychajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.


Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a
dáme do chladničky.
Lyžičku citrónu pridáme do ryže, aby sa nezlepila

Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný
citrón.

Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred
ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.


Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete
práškový cukor. Pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
Ak vám zelenina zvädla, namočte
ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek
octu. Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte,
vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ
ich nevaríme, tak nám neprasknú.

Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici, ak je pivnica studená, tak radšej v komore alebo špajze.

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.

Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.
Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v
suchej chladnejšej miestnosti.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho
tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru,
dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v
bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom
pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.
Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.


Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú
sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu, pridajte k rybe pred pečením polovicu
jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko, budú chutnejšie.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených
vločiek.
Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina
praskne jeho obsah nevytečie.

Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na
panvicu.

Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným
surovým zemiakom.
Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
Ak odstraňujete šupky z rajčín, neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka,
hladkej múky a trošku bieleho jogurtu.

Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.
Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.

Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri - štyri špáradlá.

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút
do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.


Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte
väčší surový zemiak.
Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to,
že je tuhá.

Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie,
ak ho zalejete horúcim mliekom.
Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na
cesto mikroténové vrecko
alebo fóliu.

Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a
nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäsa.

Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo
stratí.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do
neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.
 


Komentáře

1 Mikaela* Mikaela* | Web | 25. října 2010 v 11:51 | Reagovat

wow těch rad je :D

2 Juliana Juliana | Web | 25. října 2010 v 11:58 | Reagovat

To je skvělý blog.
Ty rady se budou vždycky hodit.

3 Meiko Meiko | 28. září 2015 v 11:27 | Reagovat

Už jste zkusili tu pohodičku v hydromasážní vaně?

http://www.sapho-koupelny.cz/cz/hydromasazni-virive-vany

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.