Říjen 2010

pár rad pro naše tělíčko

29. října 2010 v 16:28 | internet |  Zdravý životní styl

Jak přežít zimu bez nemocí

1. Pomocník z domácnosti: Olivový olej
Jak pomáhá: Zvláčňuje popraskané ruce a rty
Předtím, než vyjdete do zimy, potřete si ruce a rty olivovým olejem. Funguje také obyčejné máslo či margarín, ale na rozdíl od olivového oleje se tak dobře nevsáknou.
2. Pomocník z domácnosti: Váleček
Jak pomáhá: Zahřeje nohy
Jeden z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit studených nohou je masáž válečkem. Jezděte jím po chodidlech po dobu 3 minut. Váleček má ještě jeden blahodárný vliv. Pomůže vám natáhnout šlachy, takže se vám bude snáze chodit po vánočních nákupech.
3. Pomocník z domácnosti: Kuřecí polévka
Jak pomáhá: Zmírňuje příznaky nachlazení
Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Většinu infekcí dýchacího ústrojí způsobuje produkce bílých krvinek, kterým se říká neurophily, ty zvyšují produkci hlenu. Kuřecí polévka zabraňuje tvorbě neurophilů.
4. Pomocník z domácnosti: Láhev horké vody
Jak pomáhá: Posiluje imunitu
Kdykoliv cítíte, že na vás »něco leze«, přiložte láhev s horkou vodou k vašemu hrudníku. Přesně pod hrudní kostí se nachází brzlík, který vytváří T-lymfocyty, buňky, jež jsou základem obranných funkcí organismu. Teplem jejich činnost posílíte.
5. Pomocník z domácnosti: Láhev whisky
Jak pomáhá: Likviduje bolest v krku
Někteří odborníci doporučují kloktat whisky s vodou. To by bylo ale zbytečné plýtvání. Úplně nejlepší je whisku vypít. Připravte si ozdravný nápoj. Vymačkejte půlku citronu, přidejte trochu horké vody, lžíci whisky a lžičku medu. Pokud nepijete alkohol, kloktejte slanou vodu.
6. Pomocník z domácnosti: Žvýkačka bez cukru
Jak pomáhá: Udržuje v kondici uši
Zánět uší patří k nepříjemným bolestem. Bohužel patří k častým nemocem zimního období. Při chřipce se smrkáním dostává hlen i do ušní trubice. Podle vědců se ale riziko, že onemocníte zánětem ucha snižuje o polovinu, žvýkáte-li pětkrát denně. Akt žvýkání totiž posouvá hlen z ucha. Sladidlo xylitol, které se dává do žvýkaček bez cukru navíc napadá bakterie, které problém způsobují.
7. Pomocník z domácnosti: Polštář navíc
Jak pomáhá: Ničí kašel
Pokud trpíte kašlem, určitě vám neuniklo, že váš stav se v noci zhoršuje. Je to proto, že se řasinky, kterým se říká cilia a které se vyskytují kolem plic a průdušek, narovnají a nemohou posouvat vrstvu hlenu. Hlen se pak hromadí, což způsobuje kašel. Když si hlavu podepřete polštářem navíc, chloupky zůstanou v původním stavu. Pokud netrpíte hlenovým kašlem, ale spíše suchým a šimravým kašlem, zkuste si dát prst do ucha a lehce jím zatřást.
8. Pomocník z domácnosti: Žárovka
Jak pomáhá: Zlepšuje náladu
V zimě se častěji cítíme pod psa. Nedostatek sluníčka snižuje hladinu hormonu štěstí serotoninu. Minutové cvičení s žárovkou vám jej pomůže doplnit. Sedněte si do místnosti, ve které můžete zhasnout. Vezměte posuvnou lampu s 60wattovou žárovkou. Posaďte se metr od lampy, ujistěte se, že ji můžete zhasnout z místa, na němž sedíte. Rozsviťte lampu a dívejte se do ní jednu minutu. Pak ji zhasněte, zavřete oči a soustřeďte se na záblesk světla, které máte před sebou, dokud nezmizí.

DALŠÍ RADY:
■  Vlhké ponožky proti rýmě
První pomoc na ucpaný nos? Zkuste své nohy nejprve ponořit do horké vody, potom namočte pár ponožek do studené vody, vyždímejte je a dejte si je na nohy. Přes ně si oblečte ještě pár čistých a suchých ponožek a šup do postele. Vlhké ponožky zlepší krevní oběh, což pomůže i vašemu ucpanému nosu.
■  Aspirin proti lupům
Rozpusťte 3 aspiriny ve vašem šamponu. Lupů se tak zázračně zbavíte, aniž byste si museli kupovat speciální drahé kúry.
■  Vyfoukejte ušní maz
Uši si na chvilku vyfénujte. Stačí pár sekund a maz se rozpustí.
■  Bramborou proti ječnému zrnu
Bramboru dejte do mikrovlnky, rozpulte ji a zabalte do hadříku. Když vychladne tak, že je možné ji vzít do ruky, přidržte ji u oka na 10 minut.
■  Jahody proti flekům na zubech
Třete zuby jahodou. Přírodní kyseliny pomáhají vyčistit skvrny na zubech.
■  Smích vyléčí střeva
Dobrá nálada léčí. Dokonce i vaše střeva. Smích z plna hrdla jim zajistí dokonalou masáž.
■  Čokoláda na krk
Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku.
■  Zrníčka proti zápachu z úst
Nepříjemného zápachu z úst se zbavíte žvýkáním kávových zrnek.
■  Čaj pro voňavé nohy
Louhujte dva sáčky čaje v půl litru vody po dobu 15 minut. Výluh zřeďte dvěma litry vody a ponořte do něj nohy na 30 minut.
■  Na třísky mýdlem
Směs mýdla a hnědého cukru umístěte na náplast. Přiložte na třísku. Do rána je pryč.
■  Bramborou proti únavě
Nakrájejte umytou a oloupanou bramboru a na noc ji ponořte do sklenice studené vody. Vodu z brambory ráno vypijte.
■  Kečup pro blondýnky
Pokud vaše vlasy kvůli chloru v bazénu zezelenaly, potřete je kečupem a na 30 minut zabalte do fólie. Poté je opláchněte. Červené barvivo z kečupu zelenou zneutralizuje.
■  Koupel proti bolehlavu
Ponořte si nohy do horké vody. Krev vám bude proudit do nohou a tlak, který je v hlavě, zmizí. Při úporné bolesti přidejte do vody rozemletá hořčičná semínka.
■  Korek proti krvácení z nosu
Sedněte si nad umyvadlo a dejte si špunt mezi zuby. Nebo na zadní stranu krku přiložte svazek studených klíčů. Náhlý chlad způsobí, že se stáhnou krevní cévy ve vašem nose.
■  Banány na bradavice
Jednou denně po koupeli přikládejte na bradavice vnitřek z banánové slupky. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest, po dvou týdnech se viditelně scvrkne. Po léčbě, která by měla trvat maximálně 6 týdnů, úplně zmizí.
■  Máslo proti škytavce
Snězte lžičku burákového másla.
■  Na bolest hlavy s tužkou
Většinu bolestí hlavy způsobuje napětí svalů. Až bolest udeří, dejte si tužku mezi zuby. Nekousejte! Odpočinou si obličejové svaly a bolesti se zbavíte. Pro ještě větší úlevu otočte hlavou čtyřikrát na každou stranu. Pomůže také, když vypijete šálek silné kávy.
■  Čajový sáček na afty
Dejte si do pusy navlhčený sáček s čajem. Vydržte pět minut. Pokud máte opar, přiložte jej na opar.
■  Med na ranky
Malé ranky a škrábnutí se lépe zahojí, když je pokapete trochou medu. Med je antiseptikum, které pomůže vaše zranění očistit. Med působí protizánětově a ranka se bude rychleji hojit.
■  Soda na plísně
Přidejte do trochy vody lžíci jedlé sody a namažte si tím prsty u nohou. Opláchněte je, usušte je a poprašte kukuřičnou moukou.
■  Zubní pasta na štípance
Štípanec potřete co nejrychleji zubní pastou. Nebude vás svědit a nenateče.

Mladý ječmen

26. října 2010 v 18:13 | energy.sk

Mladý ječmen
je vhodný jako každodenní doplněk zdravého jídelníčku. Nezbytný je při jarních očistných půstech, dietách a vhodně se uplatňuje i při redukci váhy. Jako silný antioxidant chrání tělo před účinky volných radikálů a nejrůznějších typů škodlivého záření (UV, RTG, …), regeneruje kůži po ozáření. Je vhodnou volbou pro prevenci i jako doplněk léčby rakoviny. Normalizuje hladiny cukrů v krvi a působí příznivě na slinivku, díky čemuž je zvláště vhodný pro diabetiky, dále působí proti chudokrevnosti a celkově čistí krev a vylepšuje krevní obraz. Díky protizánětlivému působení má své uplatnění při léčbě řady kožních chorob - akné, alergické vyrážky, skvrny, ale také při léčbě chronických zánětlivých onemocnění vnitřních orgánů (játra, srdce, plíce, …).

je bohatým přírodním zdrojem potřebných živin, minerálů a vitaminů, ale výjimečný je především vysokým obsahem více než 20 živých enzymů, vlákniny, aminokyselin a rostlinných bílkovin, které jsou snadno využitelné pro zdravý růst orga nismu, a ideál ní pro prevenci patologických stavů
  • příznivě působí na jemnou detoxikaci organismu
  • podporuje střevní peristaltiku a působí proti zácpě
  • pomáhá v boji proti nadváze
  • snižuje riziko rakoviny i jiných civilizačních chorob
  • urychluje hojení ran
  • působí proti vnitřním i vnějším zánětům a infekcím
  • chrání pokožku před škodlivými druhy záření
  • snižuje tělesné pachy, osvěžuje dech
  • snižuje kyselost vnitřního prostředí, obnovuje acido-bazickou rovnováhu
  • má ochranný vliv na tkáně, sliznice a kůži
  • díky antioxidačnímu působení zpomaluje stárnutí buněk
  • vylepšuje krevní obraz díky vysokému obsahu organického železa
  • působí příznivě na hormonální systém
  • dlouhodobě vylepšuje psychiku

Dávkování:
3 lžičky prášku rozpuštěné ve 2 dl vody užívat nejlépe po ránu.
Barley užívejte nalačno alespoň 20 minut před jídlem.
Po třech týdnech užívání doporučujeme jeden týden pauzu.
Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Prášek zamíchejte ve sklenici studené nebo vlažné vody (Pozor! Teplota vyšší než 50 °C ničí enzymy).
Nápoj je chutný v kombinaci se zele ni novými šťávami.

Upozornění:
Při užívání tohoto produktu je nutné dodržovat dostatečný pitný režim.
Výrobek není určen osobám přecitlivělým na chlorofyl a ječmen.

Francouzský zelený jíl - detoxikační pomocník

26. října 2010 v 18:08 | Hanka PARMOVÁ
Francouzský zelený jíl se využívá jako podpůrná léčba ekzému a lupenky, akné, nečistou pleť, na artrózu i osteoporózu, na likvidaci kvasinkových infekcí Candida albicans i na hubnutí. Zelený jíl umí možná pro někoho paradoxně účinně pomoci zároveň při zácpě i průjmu. Pití vody se zeleným jílem je vhodné v případě, že je třeba odstranit těžké kovy nebo jiné jedovaté látky z těla a na detoxikaci. Jíl se používá mimo jiné jako peeling .
Zelený jíl může řešit i otázku poměru potřebných a patogenních mikroorganismů v trávicím traktu. Jíl ovšem toxické látky a patogenní mikroorganismy v trávicím traktu absorbuje spíše mechanicko-fyzikálně než chemicky, má ovšem také značné absorpční , adsorpční a čistící schopnosti .
Zelený jíl ve střevech pomáhá také emulgovat a absorbovat tukové částice.Kromě těchto účinků je známo, že zelený jíl neutralizuje nadměrné kyseliny v žaludku. Při obtížích s překyselením je vhodné, jestliže místo 1 lžičky zeleného jílu si připravíme dvojnásobné množství zeleného jílu a 3 x denně před jídlem si obsah skleničky zamícháme a i s rozmíchanou jílovou usazeninou vypijeme.
S léčbou zeleným jílem má letité zkušenosti i bylinář Zentrich, autor knihy Terraterapie-Aquaterapie-Léčba jílem a vodou. Jíl na léčení používá také čínská a tibetská medicína, medicína sibiřských národů, jílem se léčí mimo jiné i indiáni v Austrálii. Čínská medicína, tibetská medicína i ajurvéda-indická medicína jíl používají v léčbě zevně i vnitřně.Zelený jíl
Mahatmá Ghándí občas prý pojídal kousky jílu, aby se vyčistil, ženy v Kyrgyzii sbírají kousky jílu na poli a také jíl pojídají v této formě. Při používání francouzského zeleného jílu na detoxikační kúru je velmi důležité, pozřít obsah celé skleničky se zeleným jílem , nejenom vypít odstátou vodu, což by nemohlo splnit požadavky, které od detoxikační kúry zeleným jílem očekáváme. Samozřejmě velice záleží na složení jílu.
Některé jíly mohou obsahovat v sobě nečistoty nebo mít vyšší hladinu těžkých kovů než je stanoveno našimi hygienickými předpisy.Francouzský zelený jíl EPAM dodávaný firmou Zentrichova apatyka s.r.o.
Francouzský zelený jíl určený na vnitřní užívání na detoxikaci organismu se připravuje tak, že večer dáte 1 lžičku zeleného jílu do sklenky vody ( cca 150 ml), zamícháte nekovovou lžičkou, necháte aktivovat do rána, kdy znovu důkladně promícháte a vypijete i s usazenou sedlinou do dna. Jídlo, případně léky, užijte až cca za 1 hodinu po zeleném jílu.
Kúra ze zeleného jílu trvá 21 dní, potom udělejte týden pauzu a můžete znovu týden užívat. Doporučujeme pro správnou funkci organismu čistit a detoxikovat zeleným jílem 2-4 x ročně. V případě, že z jakéhokoliv důvodu nemůžete užívat zelený jíl ráno, můžete si naopak jílový roztok připravit ráno a vypít večer těsně před spaním. Zelený jíl uvízne na sliznici v ústech , pomalu prochází "trubkama" do žaludku a nakonec čistí střeva.
Tento způsob užívání zeleného jílu máme vyzkoušený i pro ten případ, že ráno užívaný zelený jíl někomu vyjímečně způsobuje zácpu. Na noc užívaný zelený jíl zase déle působí na sliznicích horní části trávicího ústrojí. Během celé detoxikační kúry zeleným jílem je velmi důležité zvýšit pitný režim. Můžete pít čistou vodu nebo podpořit detoxikaci pitím bylinných čajů.

Chlorela a její užití

26. října 2010 v 17:51 | fi Energy
Použití Chlorelly:
Chlorella je vhodným každodenním doplňkem stravy pro zdravý životní styl díky vysokému obsahu přirozeně hodnotných nutričních látek. Je ideál ní při jakékoli redukční dietě či vegetariánské stravě. U dětí příznivě působí na získání dobrých stravních návyků.
Může pomoci při léčbě akné, vyrážek, zánětů, ekzémů, ale i jakých koli špatně se hojících povrchových ran nebo poškození (opaření, popálení, poleptání atd.). Podporuje regeneraci a rekonvalescenci organismu vystaveného dlouhotrvajícímu stresu nebo zátěži. Je vhodným prostředkem po operativním zákroku nebo po vystavení těla jakémukoli záření. Podporuje detoxikaci organismu a je ideální pro osoby vystavené dlouhodobě znečištěnému prostředí. Předchází množení nejrůznějších mikrobů a plísní a má schopnost preventivně působit proti rozvoji nádorového bujení. Dlouhodobé užívání Chlorelly navíc zlepšuje celkovou psychickou kondici.

Chlorella pyrenoidosa
  • pročišťuje trávicí trakt, zejména tlusté střevo, a podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, zlepšuje funkci střev a podporuje normální peristaltiku
  • podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
  • zbavuje tělo jedů, těžkých kovů a chemikálií
  • příznivě ovlivňuje tvorbu krve a podporuje aktivitu bílých krevních buněk
  • má mimořádný účinek na regeneraci tkání a podporu dělení a růstu buněk
  • snižuje kyselost vnitřního prostředí
  • snižuje hladinu cholesterolu v játrech i v krvi
  • čistí krev a díky tomu má výrazný ochranný účinek na játra i ledviny
  • pomáhá neutralizovat volné radikály, zpomaluje stárnutí organismu
  • má omlazující účinky, připisované vysokému obsahu RNA (10 %) a DNA (3 %)
  • podporuje celkovou regeneraci organismu
  • zlepšuje kvalitu a zdravotní stav pokožky
  • je zdrojem všech významných vitaminů, minerálních látek a aminokyselin, včetně esenciálních (nezbytných)
  • obsahuje vysoké množství CGF (Chlorella růstový faktor) - 10-23 %, považovaného za nejúčinnější složku Chlorelly

Lněný olej a jeho účinky

26. října 2010 v 17:45 | zdroj 7/8 číslo WM magazínu
Zázračný len - návrat ke zdraví a pohodě

Jeden z nejdůležitějších a dalekosáhlých medicínských objevů dvacátého století udělala v roce 1951 německá biochemička Dr. Johanna Budwig, patřící mezi přední evropské autority v oblasti tuků a výživy. Tato drobná vitální žena byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci "vyšších nezadatelných zájmů" farmaceutického lobby nikdy nedostala. Využívala svou metodu k úspěšné léčbě pacientů s mezními případy rakoviny a lidí postižených vážnými srdečními chorobami, artritidou a dalšími onemocněními, poté, když je konvenční lékařská věda označila za beznadějné případy. Použité metody přitom jsou tak jednoduché, že je může s dobrými výsledky použít kterákoliv žena v domácnosti, bez jakéhokoli odborného zaškolení. Ve skutečnosti se lidé s vážnými chorobami k úžasu konvenčních lékařů vyléčí sami. Nicméně, navzdory zdánlivé prostotě zmíněných objevů, Dr. Budwig odhalila nejen hluboké souvislosti přispívající k harmonické činnosti lidského těla, ale i úzký vztah člověka k samotnému kosmu.
Dr. Budwig pečlivě studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega-3 než nemocní. Omega-3 patří mezi základní mastné kyseliny, EFA, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala hledat nejlepší cestu jak získat tuky Omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu, až nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega-3 jsou droboučká semínka lnu. Avšak pouze lněný olej chráněný před teplem a oxidací, vyvolanou kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený, aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Nesprávně získávané a skladované oleje rychle zažluknou, a pak lidskému zdraví naopak škodí. Po dalším výzkumu Dr. Budwig dospěla k otřesnému závěru, že příčinou obrovské většiny současných chronických onemocnění je nesprávný způsob hromadného zpracovávání potravin a olejů a jejich mizerná výživná hodnota, stejně tak jako celosvětové užívání nebezpečných pesticidů, které kontaminují potravu a eliminují elektrony, které jsou v ní obsaženy.
Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega-3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k míšení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční.
Dr. Budwig často pracovala s na smrt nemocnými pacienty, z nichž některým, podle názoru konvenčních odborníků, zbývaly už jen hodiny života. Podávala jim směs oleje a proteinu a organické potraviny. Kůru provázelo cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu. K vyléčení "beznadějných případů" využívala léčivé moci Slunce. Zlepšení se často dostavilo už během několika dnů.
Cituji z jedné z jejích knih: "Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik málo dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacienti bezprostředně poté začali cítit mnohem lépe. Je zajímavé položit si otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů, k nimž se dostaneme později. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!"
Léčby Dr. Budwig jsou výborně zdokumentované a skvěle obstály při zkoušce opozičním konvenčním lékařským establishmentem. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích. Také já jsem si velmi oblíbil její přístup, protože není jen brilantní vědec a výzkumník, ale také vysoce oduševnělý idealista, přistupující k věci i z filozofického a duchovního hlediska.
Mezi významné aspekty díla Dr. Budwig patří objev či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla k Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwig pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis na tomto místě byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu či čtrnácti dnech cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a by jsem schopen dělat svou práci mnohem lépe.
Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a byla jakoby zářící. A to asi jen dva dny poté, kdy začala brát olejovo - proteinovou kombinaci.
MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy "The Cancer Solution")

Olej ze lněných semínek a tvaroh
Směs předepisovaná Dr. J. Budwig jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupénce, ekzémech, trudovitosti, ...
Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka říká, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu.
Směs Dr. Budwig
Do mixéru dejte: 1 hrnek tvarohu (obsahujícího přes 10% tuku), 2 - 5 polévkových lžic oleje ze lněného semínka, 1 - 3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (například v mlýnku na kávu), dostatek vody, aby to bylo jemné a špetku kayenského pepře. (Lze dochutit troškou česneku, červeného pepře, šampaňským vínem)
Vše umixujte na velmi jemnou pastu a jezte denně.
Poznámka
Praxe i výzkum ukazují, že efektivnější je základní poměr 1:3 (ne 1:4). Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh, léčivý efekt se snižuje. Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10 dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje. (Koumáci už vymysleli "zelené" lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení zatím nezajistí.) Poměr 1:1, 1:2 a 1:3 se doporučuje proto, že za posledních 50 let se značně změnila strava. Dnes pojídáme spoustu svinstva - na způsob margarínu (hydrodenated a transfatty acids)- které je ve všem, včetně zmrzliny a nápojů atd. Takže je třeba nejdříve potlačit nečistoty nasbírané v těle a trochu srovnat rovnováhu, proto je zprvu třeba použít spoustu omega-3. Vtip je totiž v tom, že omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle. Bez omega-3 jsou ostatní mastné kyseliny k ničemu. Ze závěrů posledních výzkumů olejů a mastnot zřetelně vyplývá, že k životu potřebný poměr mastných kyselin v nás je 1:1.
Lněný olej nabízený za nekřesťanské peníze v želatinových tobolkách není k ničemu. Je ho málo a navíc - tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže spíše škodí než léčí.
Dieta s lněným olejem u onkologických pacientů
Dietu s olejem ze lněných semen původně sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951 a v roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který ve své zprávě napsal: "Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinovou dietu na světě."
Budwig tvrdí, že její dieta poskytuje obojí - prevenci i léčbu. Říká, že nedostatek linolových kyselin (běžný při našem způsobu stravování) je odpovědný za produkci oxidáze, která indukuje růst rakovinových nádorů a je příčinou mnoha dalších chronických onemocnění. Prospěšné fermenty jsou ničeny teplem nebo přehřátím zničenými tuky v potravě, nitráty užívanými ke konzervování masa, atd.
Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité a pórkovité zelenině (pórku, pažitce, cibuli a česneku), ale zejména v tvarohu.
Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají opačný účinek a způsobí více zla než užitku.
Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej a lněné semeno (musí být čerstvě rozemleté). Uhlohydráty obsahují přírodní cukr, a proto jsou například datle, fíky, hrušky, jablka a hrozny do této diety rovněž zahrnuty. Prospěšný je také nerafinovaný přírodní med. Většina přípravků obsahujících syntetický vitamín A nestojí za nic, protože v nich jsou produkty oxidace, ale karoten, provitamín A (z mrkve), je velmi dobře stravitelný. Blahodárně působí i vitamín B z podmáslí, jogurtu a přírodního kvasu.
Člověk potřebuje denně asi 120 g tvarohu, dobře smíšeného s 40 g lněného oleje a 30 gramy mléka v mixéru nebo šlehači. Směs lze osladit medem nebo jinou přírodní příchutí. Může se přidat i čerstvé ovoce. Každé ráno by měly být vypity 2 plné lžíce čerstvě rozemletého lněného oleje ve vlažném podmáslí či jogurtu.
Uvedená dieta je indikována pro všechny druhy chronických onemocnění, obzvláště při srdečních onemocněních (koronální trombózy), poruchách žlučníku, cukrovce, artritidě a zhoubném nádoru. Zlepší se i oslabený sluch a zrak. Je to ideální výživa pro děti a mladistvé. Navrhuje se doplnit tuto dietu o fermenty kyseliny mléčné (4).
Obecná pravidla stravování při velmi závažných onemocněních dle Dr. Budwig
Pacient první den nepožívá žádnou jinou potravu než 250 ml lněného oleje s medem a čerstvě lisované ovocné šťávy (nepřislazovat!). V případě velmi nemocného člověka může být první den namísto džusu přidáno šampaňské, smísené se lněným olejem a medem. Šampaňské je snadno absorbovatelné a má zde důležitou roli.
  • Cukr je absolutně zakázaný. K oslazení jiných čerstvě lisovaných šťáv může být přidána šťáva z hroznů.
  • Mezi další "zakázané patří - veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělé jedlé tuky, konzervované maso a uzeniny (konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolávanou lněným olejem)
  • Z čerstvě lisovaných zeleninových šťáv jsou vhodné - mrkev, celer, jablko a červená řepa.
  • Třikrát denně teplý čaj je nezbytný! Vhodná je máta peprná, šípkový nebo hroznový čaj; sladit podle přání medem. Je dobré vypít jeden hrnek černého čaje před polednem.
Denní jídelníček
Před snídaní vypijte sklenici kyselého mléka nebo šťávy z kyselého zelí.
  • Snídaně - cerálie (z běžných obilnin) polité 2 polévkovými lžícemi (30 ml) lněného oleje a medu. Čerstvé ovoce podle ročního období - bobule, třešně, meruňky, broskev, nastrouhaná jablka. Obměňujte příchuť ode dne ke dni. Jezte jakékoliv ořechy, mimo arašídů! Pijte bylinné čaje dle chuti nebo černý čaj. Jedna 120 g porce SPREAD (viz návod níže). Je dobré jíst ji jen tak, jako pudink nebo přidávat do dalších denních jídel.
  • Dopolední svačina (v 10 hodin) - vypijte sklenici čerstvé mrkvové šťávy nebo jablečného, celerového moštu nebo šťávy z červené řepy smíšené z jablečným moštem.
  • Oběd - syrový salát s majonézou z jogurtu a lněného oleje (viz návod níže). K tomu zeleninové saláty; jezte nastrouhanou řepu, mrkve, kedlubny, ředkvičky, kyselé zelí nebo květák. Pro chuť lze přidat posyp z jemně nastrouhaného křenu, nadrobno nakrájenou pažitku nebo petržel. Vařená jídla - může být podávána v páře vařená zelenina, brambory, nebo zrniny jako rýže, pohanka nebo proso. K tomu přidávejte buď SPREAD nebo MAYO - pro chuť a zvýšení dávky lněného oleje. Také směs SPREAD s brambory je obzvlášť zdravé jídlo. Přidávejte kmín, pažitku, petržel nebo jiné byliny.
  • Desert - směs čerstvého ovoce jiného než bylo k snídani se SPREAD, tentokrát namísto medu použijte citronový krém, vanilku nebo vhodné bobule (angrešt, rybíz).
  • Svačina (v 16 hodin) - vypijte malou sklenku vína (bez impregnačních prostředků) nebo šampaňského nebo čerstvou ovocnou šťávu smíchanou s 1 - 2 polévkovými lžícemi v medu zalitých lněných semen.
  • Večeře - (nejdříve v 18 hodin) Připravte teplé jídlo z pohanky, ovesné nebo sojové koláče. Krupice z pohanky je úplně nejlepší a může být i v zeleninové polévce, nebo v tuhé formě jako koláč s bylinnou omáčkou. Sladkým omáčkám a polévkám lze vždy dodat mnohem víc léčivé síly přidáním SPREAD (jeho příprava níže v textu). K doslazení může být použit pouze čistý přírodní med nebo hroznová šťáva. Žádný bílý ani hnědý cukr! Požívány mohou být pouze čerstvě lisované šťávy, NE ředěné džusy z obchodu(konzervační prostředky jsou nebezpečné)! Všechno musí být naprosto přírodního charakteru.
Jak připravovat "SPREAD"
Do mixéru nebo šlehače dejte 250 ml lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu a 4 polévkové lžíce (60 ml) medu. Mixujte a přidávejte jen tolik nízkotučného mléka nebo vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje (a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec až ji budete vyplachovat). Alternativně můžete použít jogurt náhradou za tvaroh, v poměru 30 g jogurtu na jednu polévkovou lžíci (15 ml) lněného oleje a medu. Všechno smíchejte jak je výše uvedeno.
Poznámka: Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se (sirnatými) proteiny tvarohu, jogurtu apod.
Jak si připravit "MAYO" (majonézu):
Smíchejte dohromady 2 polévkové lžíce (30 ml) lněného oleje, 2 polévkové lžíce (30 ml) mléka a 2 polévkové lžíce (30 ml) jogurtu. Pak přidejte 2 polévkové lžíce (30 ml) citrónové šťávy (nebo jablečného octa) a 1 kávovou lžičku (2,5g) hořčice a dodejte nějaké byliny například majoránku nebo kopr. Potom přidejte 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny (při koupi ve specializované prodejně dejte pozor na konzervační prostředky! - prostudujte etiketu!) a špetku bylinných solí.
(Tato majonéza s větším množstvím hořčice a několika rozmixovanými banány je velmi pikantní!)
Závěrečné poznámky Dr. Roehma - "Přál bych si, aby všichni moji pacienti měli doktorát z biochemie a kvantové fyziky, aby si uvědomili s jak svrchovanou odborností byla tato dieta připravena. To je zázrak." Přísada šampaňského umožňující snadné vstřebávání dokáže postavit opět na nohy i někoho, kdo je téměř na smrtelné posteli. Klystýr proti zácpě z 250 ml lněného oleje je další cestou jak získat výbornou životní podporu dodánímna elektrony bohatého oleje do těla. Může být aplikován také na pokožku pro transdermální vstřebání.
Budete muset stále držet tuto dietu po dobrých 5 let, a pak váš nádor možná úplně zmizí. U lidí, kteří porušili pravidla, jak píše Dr. Budwig (jedli například konzervované maso (salámy), cukrovinky atd.) se občas projevilo rapidní zhoršení a už nemohli být zachráněni, když se vrátili zpět ke svým radovánkám (bon-bon v tomto případě znamená pá-pá!).
V roce 1967 řekla Dr. Budwig při rozhovoru v jihoněmeckém rozhlase následující větu, povzbuzující její možné budoucí pacienty po neúspěšných operacích a ozařovacích "terapiích": "Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů."
"Nikdy to nebylo popíráno, ale tyto znalosti potřebovaly hodně dlouho, než se dostaly na druhou stranu oceánu. Rakovinová léčba může být prostinká a velmi úspěšná, jakmile jednou víte, jak na to. Zájmy rakovinového průmyslu však vyžadují, abyste to nevěděli. Může někdo z vás, jenž trpí touto chorobou (včetně vaší rodiny a přátel) odpustit ničemům, kteří tuto prostou informaci udržovali mimo váš dosah po tak dlouhou dobu? (podepsán) MUDr. Dan C. Roehm, FACP
Několik důležitých poznámek
Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Proto se používá v malířství. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto musí být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak jen je to možné a stabilizovat proteinem (SPREAD, atd.) ihned po otevření láhve.
Lze také použít lněná semena, která musí být rozdrcena v mixéru nebo rozemleta v mlýnku na kávu. Potřebujete třikrát větší množství semen, abyste získali ekvivalentní množství oleje. Semena jsou vysoce kalorická, takže někdo může snadno přibýt na váze. Semena mají rovněž vysoký obsah rozpustné vlákniny, takže společně s kapalinou mají sklon vytvořit tuhnoucí "rosol". Čerstvě rozdrcená semena přidaná do muesli a ihned konzumovaná mají vynikající chuť.
Ed McCabe ("Oxygen Terapies", str. 85,) píše o funkcích základních mastných kyselin: Červené krvinky odevzdávají v plicích kysličník uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám "přitahován rezonancí" pí-elektronové" oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi "dýchacími enzymy", a to je základem buněčné oxidace.
"Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé jedlé tuky, nebo fritované potraviny protože narušují proces okysličování. Vyvarujte se produktů, jimž se říká "hydrogenované".
"Měli bychom jíst stravu bohatou na základní, uměle nenasycené mastné kyseliny, podporující okysličení. Vyskytují se v přírodním karotenu, šafránu a v oleji ze lněných semínek."
Některé tuky jsou zázračně zdravé, jiné ne!
Každá buňka v našem těle potřebuje tuky pro různé účely. Například buněčná membrána se skládá z tuků a jisté tuky jsou proto životně důležité pro buněčné funkce. Známe "prospěšné" a "škodlivé" druhy tuků.
Nasycené tuky, jako margarín, jsou považovány za zdraví škodlivé, protože mohou zvednout hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce, mozkové mrtvice, rakoviny a cukrovky. Avšak jisté druhy tuků, známé jako esenciální mastné kyseliny, se chovají úplně jinak a mohou vyvolat opačný efekt. Mastné kyseliny, jak naznačuje jejich jméno, jsou naši přátelé. A v případě lněného oleje jde o přímo zázračný posilovač zdraví.
Co je v lněném oleji?
  • Mastné kyseliny OMEGA - 3 - lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš.
Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, souvisejícími s vysoce tučnou stravou.
  • Lignany - len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými, fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká lignany. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno. Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety - nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny.
  • Vláknina - lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i četných jiných onemocnění.
Působení lnu:
  • Kardiovaskulární choroby - nfarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku. Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu(LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.
  • Protizánětlivé působení - mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.
  • Revma - četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků. Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.
  • Rakovina tlustého střeva, prsu a pokožky - mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a pokožky.Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil. Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna větší pravidelnost menstruačního cyklu.
  • Energetická rovnováha - lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie.
  • Další působení - pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci zhubnout.

Len - jak a kolik ho užívat?
Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1-2 polévkové lžíce denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého, za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat chlazený.
Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit. Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej.
Jídlo je lék
Staré řecké přísloví říká: "Nechť jídlo je vaším lékem a léky vaší potravou." Je málo jídel, o nichž by to platilo více než o maličkém, ale suverénně úžasném pozoruhodně mnohonásobně talentovaném a velkolepém lněném semínku.
Dobré jídlo je vhodnou prevencí, protože správná jídla jsou opravdu léčivá. Lněné semínko je dokonalý příklad toho, kolik léčivých sil lze nalézt v prosté stravě, kterou jíte každý den.
Pro lékaře je těžké vymyslet lepší léčivé jídlo než len, a to je důvod, proč ho jídám pravidelně, a proč ho jako lékař vřele doporučuji svým pacientům, přátelům a rodině. Jím rozemletá semena a užívám vysoce kvalitní lněný olej. Prastará lněná semena jsou moderní superstrava. Výživná, dobře prozkoumaná, laciná, snadno připravitelná a má fenomenální zdravotní účinky.
Lněné semeno a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví.
Omega - 3 reguluje mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Zde jsou některé klíčové oblasti působení:
  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech, očích
  • kontrola a upravování zánětů a otoků (jsou silně protizánětlivé)
  • zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následně řízení hormonů k cílovým buňkám
  • zprostředkování imunní odezvy (a autoimunity)
  • úprava nervových přenosů ovlivňujících náladu, poruchy emocí a pozornosti (ADD/ADHD, deprese, mentální - choroby, nutkavé stavy a tak dále)
  • regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost a potěšení ze sexu)
  • rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
  • regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
  • tvoří podstatnou primární část buněčné membrány
  • udržují pružnost a pevnost buněčné membrány
  • řídí vtok a výtok substancí do a z buněk
  • tvarují strukturu pleti a vlasů
  • regulace rychlosti, s níž se dělí buňky (mitóza)
  • jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku od červených krvinek do tělesné tkáně
  • regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
  • jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
  • plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly.

zdroj 7/8 číslo WM magazínu vyšlo 6.prosince 2001 v rozsahu 32 stran

rady našich babiček

25. října 2010 v 11:48 | internet |  Zdravý životní styl
KUCHYŇA

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale
vešiame v komore špičkou dolu.


Nakrájané banány nesčernejú, ak
ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou
šťavou.
Banánová šupka sa dáva do pekáča, aby zmäklo mäso.
Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou
šťavou.

Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich
naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.
Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier,
pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.
Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie
odstráňte a cesto položte na plech.

Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v
hladkej múke, potom uložte na cesto.

Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na
masle.
Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk
rovnakú teplotu.
Koláče alebo syr uložíme do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru. Ostanú čerstvé a nesplesnivejú.
Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo
jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami.


Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

Ak nechcete aby vám syr vysychal, vložte ho do plastovej nádoby a pridajte dve
kocky cukru.
Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového
cukru.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre
podávaním.

Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou
vodou.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a
petržlenovej vňate.
Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda
zaručene nevykypí.
Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a
aromatický.
Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak
si natrháte za hrsť byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.
Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysychajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.


Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a
dáme do chladničky.
Lyžičku citrónu pridáme do ryže, aby sa nezlepila

Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný
citrón.

Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred
ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.


Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete
práškový cukor. Pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
Ak vám zelenina zvädla, namočte
ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek
octu. Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte,
vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ
ich nevaríme, tak nám neprasknú.

Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici, ak je pivnica studená, tak radšej v komore alebo špajze.

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.
Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.

Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.
Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v
suchej chladnejšej miestnosti.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho
tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru,
dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v
bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom
pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.
Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.


Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú
sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu, pridajte k rybe pred pečením polovicu
jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko, budú chutnejšie.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených
vločiek.
Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina
praskne jeho obsah nevytečie.

Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na
panvicu.

Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným
surovým zemiakom.
Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte zo sporáka a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
Ak odstraňujete šupky z rajčín, neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

Ak chcete, aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka,
hladkej múky a trošku bieleho jogurtu.

Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.
Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.

Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri - štyri špáradlá.

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút
do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.


Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte
väčší surový zemiak.
Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to,
že je tuhá.

Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie,
ak ho zalejete horúcim mliekom.
Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo, posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na
cesto mikroténové vrecko
alebo fóliu.

Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a
nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäsa.

Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo
stratí.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do
neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

vitamín D a jeho účinky

25. října 2010 v 11:41 | Mike Adams

Svět zachvátila epidemie


    nedostatku vitamínu D
      2010-03-16  (12:28)  |  Zo sveta

    
Po celém moderním světě se šíří epidemie nedostatku vitamínu D, a je to epidemie tak hluboká a závažná, že epidemie prasečí chřipky H1N1 vypadá ve srovnání s tím jako rýma. Nedostatek vitamínu D je tak rozšířen, že je to alarmující, a je také základní příčinou mnoha dalších vážných nemocí jako rakovina, cukrovka, osteoporéza a srdeční choroby. Nová studie publikovaná v březnu 2010 v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zjistila, že 59% populace má nedostatek vitamínu D. Navíc asi 25% z toho má extrémně nízkou úroveň vitamínu D. Vedoucí autor studie, dr. Richard Kremer z Centra zdraví univerzity v McGill řekl: "Abnormální úrovně vitamínu D jsou spjaty s celým spektrem nemocí, včetně rakoviny, osteoporézy a cukrovky, a rovněž s kardiovaskulárními a autoimunitními chorobami."
Tato nová studie rovněž dokumentuje jasné spojení mezi nedostatkem vitamínu D a uloženým tělesným tukem. To podporuje teorii, kterou obhajuji na NaturalNews již mnoho let: sluneční záření podporuje ztrátu tělesného tuku. Vitamín D je možným hormonálním mechanismem, s nímž tento jev ztráty tuku pracuje.
Vědecká bádání o vitamínu D dávají ještě lepší výsledky...

Aktivátor imunitního systému

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani objevily, že vitamín D aktivuje imunitní systém tím, že "vyzbrojí" T buňky k boji proti infekci.
Tento výzkum zjistil, že bez vitamínu D je imunitní systém T buněk neaktivní a poskytuje jenom malou nebo žádnou ochranu proti napadení mikroorganismy a viry. Ale s vitamínem D v krevním řečišti se tyto buňky "ozbrojí" a začnou vyhledávat vetřelce, které zničí a vyloučí z těla.
Jinými slovy, vitamín D účinkuje tak trochu jako klíček v zapalování vašeho auta: auto nepojede, pokud neotočíte klíčkem a nenastartujete motor. Podobně ani váš imunitní systém nebude pracovat, pokud nebude biochemicky aktivován vitaminem D. Pokud se setkáte se zimní chřipkou ve stavu nedostatku vitamínu D, váš imunitní systém je v podstatě proti sezónní chřipce bezbranný. Proto lidé, kteří onemocní, jsou ti, kteří jsou stále pod střechou, pracují pod střechou a žijí v chronickém nedostatku vitamínu D.
Proto také prakticky všichni lidé, kteří zemřeli na H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D. V podstatě neměli žádnou ochranu svým imunitním systémem a byli tak snadným cílem pro prasečí chřipku.
Tato zjištění o tom, že vitamín D "vyzbrojuje" imunitní systém, byla publikována v Nature Imunology. Vědci v komentářích řekli: "Vědci vědí již dlouho, že vitamín D je důležitý pro absorpci kalcia, a že tento vitamín také souvisí s nemocemi jako je rakovina a roztroušená skleróza, ale neuvědomili jsme si, jak rozhodující je tento vitamín pro aktivaci imunitního systému - teď už to víme."
Lidé trpící rakovinou a lidé s roztroušenou sklerózou a osteoporézou mají vždy těžký nedostatek vitamínu D.

(Viz UK Telegraph, odkaz pod článkem).


Vlastní vsuvka o vitaminu D :
VITAMIN
D
===========
Kupuju rybí tuk
a EPAVIT .
Denní potřeba 5.000 mj.
= cca 125 µg.                  
        Napomáhá vstřebávání vápníku, jeho uchování a využití.   Pomáhá uklidňovat
nervy, snížit citlivost na bolest, křehnutí kostí, hojení zlomenin, snížit výskyt křivice, zubního kazu, prevence rakoviny, roztroušené sklerozy, nemoci ledvin, degenerativních nemocí, …
          Svou přítomností v organizmu vitamin D snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny na polovinu až tři čtvrtiny.
          Nedostatek D :
          Návaly tepla, noční pocení,
křeče v nohách, dráždivost, nervozita, duševní deprese jsou mylně považovány jen za známky přechodu. Ve skutečnosti
jsou
důsledkem nedostatku vitamínu D a vápníku + hořčíku, jejichž
spotřeba je v období přechodu zvýšená.
          Po uplynutí několika měsíců
špatně sedí umělý chrup. Obvykle to není vina
zubaře, ale chybou výživy. Že kosti i sanice mění svůj tvar
může mít na vině též nedostatek vitaminu D.
          V dnešních reklamách, ale i v některých lékařských knihách uvádí
se, že vitamin D vzniká sluněním v kůži.
Ne v kůži,
ale vzniká
v mastnotě na kůži.

A to jen tehdy,
pokud vzduch není příliš vlhký
a pokud
jsme se ani před
sluněním či po opalování
neumývali
a tím nesmyli kožní mastnotu.
Vitamin D se vytvořil
v kožní mastnotě
a postupně se z ní vstřebává kůží do těla.
Tato kožní mastnota se dokonce velmi
lehce smyje studenou vodou.

        
Proto nemá význam se slunit,
když se vzápěti umyjeme anebo jsme
předtím
kožní mastnotu smyli.
           Vstřebatelnost :
Vitamin D může být vstřebán do krve jen za přítomnosti tuku. Dítě do 12 let synthetické D nevstřebá.
           Stravování :
Denní dávka 5.000 mj by byla krytá konzumací cca 200 vajec. Slunit se neumíme.
Kupuju Rybí tuk a EPAVIT v lékárně. Ale 1 tobolka třeba Noventis výrobku
obsahuje pouze 26 mj
denní dávky.

Prakticky jediným zdrojem vitaminu D
je rybí tuk.
Rybí tuk co do účinnosti zvláště u dětí není možné ničím nahradit.
Syntetickou pilulku dítě do 12 let nevstřebá.
Do šesti let dítě nedokáže vyloučit alkohol, podobně jako pes toxický thiobromin, který mu dáváme v čokoládě. Jedna celá čokoláda na vaření psa zabije !

          
Denní dávka :
Zdravý dospělý
5.000 mj tedy ekvivalentně 125 mikrogramů. Tedy
plnou polévkovou lžíci rybího tuku. Batoleti
do 1 roku stači půl čajové lžičky rybího tuku
= 1.000 mj;
děti do 8 let
celou čajovou lžičku = 2.000 mj,   do dospělosti
2 čajové lžičky = 4000 jednotek.               
            Rybí tuk má být v ledničce . Podávat
nejlépe s mlékem. Toxicita u rybího tuku nebyla pozorována.
          
Přechod do toxicity u syntetického D lze pozorovat   při konzumaci po delší dobu
25.000 mj
u dospělých,
u dětí
do 8 let
dávky   nad 1.000 mj.
Autorka knihy
slavná Dr.Adelle Davis sama
přispívá svému organismu třemi lžícemi
rybího tuku = 15000 mj denně spolu s litrem mléka
a navíc 1 gramem vápníku.  
           Toxicita byla pozorována
u syntetického vitaminu D v uvedených
           dávkách,   ale prakticky nebyla zjistěna u rybího tuku.

           Toxicitě syntetického D lze předejít
zvýšenými dávkami

         
vitaminu C a E
anebo cholinu .
           Toxicita D se zvyšuje při
nedostatku vitaminu E
nebo vápníku.
           E vitamin je dobré konzumovat nejlépe alespoň o půl hodiny
dříve,
           než se najíme stravou obsahující železo.

           Neboť železo
E vitamin v těle nevstřebaný ničí.
           Konec vlastní vsuvky.                                            
Pokračování článku   ZE SVĚTA:
Zdá se, že CDC -
Rakovinová
Společnost (co je CDC
viz.pozn.dole)
a WHO jsou v absolutní nevědomosti o tomto výzkumu, jinak by doporučily vitamín D k boji proti nedávné pandemii H1N1, spíše než vakcíny. Vitamín D by byl daleko efektivnějším (a méně nákladným) prostředkem na obranu proti pandemii než vakcíny, zejména když vakcíny nemohou fungovat, když na ně imunitní systém nereaguje, a imunitní
reakce
vyžaduje
přítomnost
vitamínu D!
Zatímco vakcíny mají nežádoucí vedlejší účinky jako např. těžké neurologické poruchy u některých příjemců, jediným "vedlejším účinkem" vitamínu D je, že je prevencí proti 77% veškerých rakovin. http://www.naturalnews.com/021892.html

Společný jmenovatel nemocí

Dle nového výzkumu se stává stále jasnějším, že nedostatek vitamínu D může být společným jmenovatelem pro většinu ničivých moderních degenerativních nemocí. Pacienti se selháním ledvin téměř všeobecně mají nedostatek vitamínu D a rovněž tak pacienti s cukrovkou. Lidé trpící rakovinou a lidé s roztroušenou sklerózou a osteoporézou mají vždy těžký nedostatek vitamínu D.
Ve skutečnosti nedostatek vitamínu D může být základní příčinou, proč je tolik degenerativních nemocí, a náprava tohoto nedostatku v celé populaci by mohla zničit zisky "průmyslu péče o nemocné", který dnes vládne západní medicíně.
Jinými slovy, když se lidé dovědí o vitamínu D, rakovinový průmysl zaznamená kritické ztráty zisku (vitamín D zabrání 4 připadům rakoviny z 5.)
Zřejmě proto tak mnoho podniků a organizací, které závisí na rakovině (a dalších nemocech) svou autoritou a mocí aktivně bojují proti informacím o vitamínu D. Například Státní institut pro rakovinu- NCI, který je jednou z nejbohatších neziskových společností, aktivně provozuje celostránkové reklamy, které se snaží odstrašit lidi od slunce, aby zůstali ve stavu nedostatku vitamínu D.
Tento stav nedostatku shodou okolností slouží i mocenským zájmům NCI tím, že zajišťuje, aby lidé pátrali po záhadách rakoviny, i když je k dispozici léčba zdarmo (slunce).
Podobně FDA nechce, aby se lidé dověděli o vitamínu D, protože informovaní spotřebitelé by nevyhnutelně brali více potravinových doplňků s vitamínem D a tím by předcházeli veškerým nemocem, s nimiž farmaceutický průmysl počítá pro své monopolní zisky. Každý pacient, který bere vitamín D, znamená o jednoho pacienta méně, který by platil za léky proti rakovině, cukrovce a srdečním chorobám.
Podobně i další neziskové organizace rakovinového průmyslu nechtějí, aby se lidé dověděli pravdu o vitamínu D. Raději chtějí dále prodávat zákazníkům směšné výrobky s růžovým proužkem, na kterých se říká, že sbírají peníze pro jakýsi vysoce fiktivní "výzkum léčby" - výzkum, který byl zastaralý, dříve než začal, protože slunce léčilo a předcházelo rakovině po celou dobu, co člověk chodí po planetě Zemi. Naši předkové nemuseli "léčebně běhat" ani "léčebně chodit" kvůli nějaké fikci na získávání peněz. Oni prostě byli na slunci a vyléčili se z rakoviny proto, že byli vystaveni slunečnímu světlu. Chodit ven je už samo o sobě "léčbou" rakoviny, na niž rakovinový průmysl požaduje další miliardy dolarů, aby mohl rozšířit výzkum.

Chtějí, abyste zůstali v nevědomosti!

Nevyhnutelnou pravdou je, že moderní medicína chce, aby lidé zůstali v nevědomosti o léčivých účincích vitamínu D. Finanční přežití lékařského průmyslu je na tom zcela závislé. Takže nejvlivnější lékařské organizace systematicky zlehčují význam tohoto vitamínu a přímo odmítají ho doporučovat pacientům.
NCI nedoporučuje vitamín D, stejně jako Komen for the Cure. AHA, AMA, ADA a FDA všechny odmítají doporučovat vitamín D a všechny namísto toho podporují syntetické, patentované léky s vysokým ziskem, které nic nevyléčí.
V podstatě se jedná o spiknutí mlčenlivosti o vitamínu D v průmyslu péče o nemocné, jelikož ten závisí na nemocích, které jim přinesou obchod. Tak to bude vždy, protože společnostem jde o obchod, aby vydělaly peníze a když vyděláváte peníze na nemocech, nikdy nepůjdete a neřeknete lidem, jak se mají sami vyléčit zdarma. Z tohoto čistě ziskového pohledu poučit lidi o vitamínu D nedává průmyslu péče o nemocné naprosto žádný obchodní smysl. Průmysl těží z lidí.

Vitamín D nemohou potlačit
Ale pravdu o vitamínu D nemohou skrývat navěky. Poznatky jsou naprosto přesvědčivé. Jsou skutečně nevyvratitelné. Zde je devět argumentů, které jsou nevyvratitelně pravdivé:
1. Rozsáhlá většina západní populace má nedostatek vitamínu D.
2. Nedostatek vitamínu D podporuje rakovinu, cukrovku, osteoporézu, onemocnění ledvin, deprese, obezitu a srdeční choroby, a další zdravotní problémy.
3. Nedostatek vitamínu D může být napraven dodáním tohoto vitamínu v doplňcích nebo rozumným vystavováním slunečnímu světlu.
4. Krémy proti slunci blokují produkci vitamínu D v kůži a tím způsobují jeho ještě větší nedostatek u uživatelů těchto výrobků.
5. Náprava široce rozšířeného nedostatku vitamínu D by značně omezila výskyt degenerativních chorob v populaci, čímž by státy ušetřily trilióny dolarů na společných nákladech na léčbu v příštím desetiletí.
6. Potravinové doplňky s vitamínem D jsou velmi snadno dostupné. Zabránit nemocem dodáním vitamínu D je velmi nenáročná investice do zdraví, která se státu vrátí více než stonásobně na ušetřených nákladech na zdravotní péči.
7. Vitamín D je extrémně bezpečný. Lidé, kteří berou doplňky s vitamínem D, nepociťují naprosto žádné vedlejší účink
i při zdánlivě vysokých dávkách 4000 - 8000 IU denně (více než desetinásobek doporučené denní dávky v USA.)
8. Nedostatek vitamínu D je způsoben ve značné míře moderním životním stylem v uzavřených místnostech. Lidé žijí, pracují a sportují v uzavřených místnostech pod umělým světlem. To způsobuje těžké nedostatky vystavení přirozenému světlu (slunečnímu světlu), jehož prostřednictvím se vitamín D obvykle vytváří.
9. Vitamín D dramaticky redukuje náchylnost k infekčním chorobám, jako jsou běžná chřipka a H1N1. Aktivuje imunitní systém a umožňuje mu, aby fungoval agresívněji při obraně proti napadení viry.

Lepší než vakcíny, bezpečnější než léky...